Intrebari Frecvente

 • Ce este o alergie?

O alergie este o reactie severa fata de o substanta din mediul inconjurator, in mod normal inofensiva, ce determina sistemul imun sa raspunda agresiv

 • Ce substante pot cauza cel mai frecvent o alergie?

Lucrurile de zi cu zi inofensive, cum ar fi acarieni, polen de plante, par de animale, spori de mucegai, nuci, pește, ouă, lapte și medicamente.

 • La ce varsta pot apare alergiile?

Cele mai multe alergii se dezvolta in copilarie, dar ele pot rămâne în stare latentă până pana mai tarziu, in viata de adult, cand se pot activa.

 • Daca eu si partenerul / partenera mea avem alergii, vor avea si copiii nostrii?

Alergiile tind sa se mosteneasca, astfel sansele ca un copil, cu ambii parinti alergici, tinde sa aiba aproximativ 60% sanse sa dezvolte o boala alergica

 • Daca reactionez in mod alergic la o intepatura de albina, urmatoarele intepaturi vor determina o reactie mai severa?

Cel mai probabil, intensitatea reactiilor se pastreaza, in lipsa unui tratament. Nu se poate determina, daca viitoarele reactii alergice vor fi mai slabe sau severe in intensitate.

 • Care este diferenta intre alergie si intoleranta?

Alergia este o reacție acută ce determina înroșire, mâncărime și umflături. Aceasta reactie implică sistemul imunitar și poate, uneori, pune viața în pericol (anafilaxie).

Intoleranța este o reacție ce nu pune viata in pericol; debutul este, de obicei, mai lent și nu implică sistemul imunitar. Reacțiile de intoleranță sunt provocate de contactul cu diversele substante pe care organismul nu le tolereaza, stranutul la un anumit parfum, diareea dupa servirea unui pește gras sau palpitatii dupa cafea. Intoleranta la lactoza, de exemplu,  este incapacitatea organismului de a digera lactoza din laptele de vaca.

 • Care sunt cele mai bune teste pentru determinarea alergiilor?

Cele mai fiabile teste, sunt testele Prick, ce contin extracte de alergeni, in timp ce Patch-urile sunt utile in cazul alergiilor cu reactie intarziata la produse chimice, alimentare sau metale.

 • Daca sunt alergic la alune, sunt de asemenea alergic si la nuci?

Alunele si nucile fac parte din familii diferite. Nu exista o legatura clara intre alergiile determinate de acestea. Totusi, se pare ca aproximativ 50% din copiii care au o alergie la alune, vor reactiona in mod alergic si la nuci si susan.

 • Este posibil ca inhalatoarele pentru boala astmatica, sa produca efecte steroidiene, precum slabirea oaselor si subtierea pielii?

Inhalatoarele utilizate pentru a combate efectele reactiilor din boala astmatica, contin cantitati foarte mici de steroizi (cortizon) si nu produc reactii adverse, atata timp cat sunt folosite in dozele prescrise de medic.

 • Imi pot vindeca alergia?

Alergiile sunt, in general, afectiuni de lunga durata si isi modifica intensitatea reactiei o data cu varsta. Copiii tind sa dezvolte eczeme si alergii alimentare, iar ulterior astm, in timp ce adolescentii sunt mai predispusi rinitelor alergice. O data cu inaintarea in varsta, alergiile tind sa devina mai putin problematice.

 • Ce este terapia de desensibilizare?

Unele alergii pot fi tratate de-a lungul unei perioade de timp, administrandu-se periodic cantitati mici din substanta ce a determinat alergia. Doza de alergen este ulterior crescuta usor determinand toleranta imuna (anticorpi IgG).  Orice forma de tratament, nesupravegheata de catre medic, poate fi periculoasa pentru sanatatea dumneavoastra.

 

Concluzii

Reactiile alergice pot varia in intensitate, fiind nesemnificative sau severe (anafilaxia). Primul pas in atenuarea si tratarea simptomelor si a bolii in sine, este consultul de specialitate.

Comments are closed.