Acarienii

Ce sunt acarienii?acarian

Acarienii sunt organisme microscopice, imposibil de vazut cu ochiul liber, ce apartin clasei arahnidelor. Parti din coprul acarienilor si excrementele acestora reprezinta sursa alergenica cea mai importanta din praful de casa. Acarienii se inmultesc cu repeziciune si prefera locurile calde, cu umiditate ridicata. Sursele cele mai importante de acarieni sunt covoarele, paturile, saltelele, pernele, draperiile, mobila tapitata, jucariile de plus, etc. si pot fi intalniti atat in locuinte cat si in salile de clasa, in birouri, in salile de cinema, pe haine sau in alte spatii publice.

Praful de casa contine un amestec de particule cu potential alergizant: acarieni, gandaci si excrementele acestora, par si epitelii de animale, mucegaiuri, polenuri, bacterii, particule de alimente, fibre textile.

Cum se manifesta alergia la acarieni?

Cel mai frecvent pacienti alergici la acarienii din praful de casa vor prezenta simptome respiratorii si/sau oculare (astm, rinita, rinosinuzita, conjunctivita). Manifestarile variaza in intensitate de la usoare (stranut, rinoree, nas infundat, prurit nazal si ocular, hiperlacrimatie, ochi rosii, edeme palpebrale, etc) pana la manifestari mai severe, de tip astmatic (senzatie de sufocare si de presiune la nivelul toracelui, tuse suparatoare, tuse la efort, respiratie zgomotoasa, suieratoare, oboseala la eforturi usoare, etc).

Cum se pot evita acarienii?

Prima masura de tratament recomadata pacientului alergic este evitarea expunerii la alergenul declansator, in acest caz la alergenele acarienilor din praful de casa. Din pacate acarienii nu pot fi indepartati integral, dar exista cateva recomadari care reduc expunerea la acesti alergeni:

  • Renuntarea la perdele, draperii, covoare, tapiserii, mai ales in dormitor.
  • Asternuturile de pat schimbate saptamanal, spalate la temperaturi ridicate, peste 60 de grade.
  • Utilizarea huselor speciale anitacarieni pentru fata de perna si saltea; in cazul schimbarii saltelei se recomanda curatirea bazei pentru a evita recontaminarea. Nu folositi metode umede de curatare a saltelei, nu le curatati cu aburi.
  • Stergera prafului in locuinta sa fie facuta in absenta celui alergic, cu o carpa umeda, la fiecare 2 zile.
  • Aspirare saptamanala a covoarelor si a saltelei, de preferat cu aspirator cu putere mare de aspiratie sau filtru special
  • Renuntati la decoratiuni care nu se pot curata si care acumuleaza praf (animale de plus, cosuri cu flori uscate).

Se poate trata alergia la acarieni?

Apelati la medicul dumneavoastra alergolog in vederea prescrierii terapiei de tip medicamentos sau imunoterapie.

Comments are closed.