Imunoterapia

CE ESTE IMUNOTERAPIA ?

Imunoterapia alergen specifica este singura metoda de tratament care poate modifica evolutia bolii alergice si poate induce toleranta pacientului alergic fata de un anumit alergen (“il vindeca”).

Imunoterapia reprezinta administrarea treptata a unor cantitati crescatoare dintr-un vaccin pana ce se ajunge la o doza care este eficienta in ameliorarea simptomelor pacientului, asociate cu expunerea la alergenul declanasator.

Vaccinul alergen specific este un produs standardizat, se poate administra injectabil sub-cutanat sau per os (picaturi sublinguale sau comprimate). Imunoterapia se poate realiza numai pentru anumite alergene pentru care exista extracte standardizate si purficate si numai la indicatia si sub supravegherea medicului alergolog. Cele mai frecvente indicatii pentru imunoterapie sunt pentru pacientul cu rinita sau astm la care se demonstreaza sensibilizarea IgE mediata si care prezinta exacerbarea simptomatologiei legata de expunerea la alergen (acarieni, polenuri, epitelii pisica).

Este o metoda terapeutica indicata si administrata numai de medicul alergolog, cu o durata minima de administrare de cel putin 3 ani. Primele rezultate pozitive pot sa apara la 6 luni de la inceperea tratamentului.

Deoarece prin imunoterapie se introduc in organism doze progresiv crescatoare dintr-un alergen la care pacientul este sensibilizat, pot sa apara reactii adverse:

  • Exacerbarea bolii alergice pentru care s-a inceput terapia.
  • Eruptii cutanate.
  • Sufocare, tuse.
  • Rar apar reactii severe cum ar fi angioedemul, chiar anafilaxia (mai ales la preparatele cu extract de alergeni, nu la cele cu alergoizi).

(sursa: SRAIC)

Comments are closed.