Cum ne dam seama ca avem o alergie alimentara?
Exista 3 categorii de reactii la alimente:
- intoxicatia alimentara, cauzata de bacterii
- intoleranta alimentara, determinata de anumite reactii particulare ale organismului: intoleranta la lactoza, la gluten, reactii la aditivi alimentari (glutamat monosodic, sulfiti)
- alergia alimentara, mai putin comuna dar mai periculoasa
Care pot fi manifestarile?
- Usoare:afecteaza un singur organ (o arie specifica): rosata, eruptie, prurit
- Medii: manifestarile se extind la alte parti ale organismului. Poate fi inclusa jena la respiratie.
- Severe: e afectat intreg organismul. Manifestari multiple de la probleme respiratorii, crampe abdominale,varsaturi, diaree, scaderea tensiunii arteriale, pierderea cunostintei. Acestea sunt caracteristice socului anafilactic care este o urgenta medicala, amenintatoare de viata
Ce pot face?
Consultati medicul pentru un diagnostic si un tratament corect.
Urmati regimul alimentar prescris
Ce fac daca manifestarile sunt de tipul celor severe?
E imperios necesara purtarea unei truse de urgenta :
- Seringa preincarcata cu adrenalina – va poate salva viata.
- Prednison 5 mg, se iau 4 tb o data
- Antihistaminic
Apelarea rapida a serviciului de urgenta: 112
Cum tin un jurnal alimentar?
E foarte folositor in determinarea cauzei simptomelor
- Ce simptome am au fost
- Daca exista o conexiune dintre simptome si ingestia unui aliment
- Timpul scurs de la ingestie si manifestari (ce am mancat acum 1-2 ore, ce am mancat acum 12 ore)
- Metoda pe preparare (gatit, crud)
- Alte manifestari asociate,
- Fenomene care agraveaza (ex: efort)
(sursa: SRAIC)